Bijna alle woningen in Nederland hebben een thermostaat in huis om de centrale verwarming te regelen.  De thermostaat stuurt de cv ketel aan zodat de ruimte wordt verwarmd op de gewenste temperatuur. Hieronder staan de verschillende mogelijkheden en hoe u een thermostaat zelf monteert.

Aan/uit thermostaat

Dit is de simpelste uitvoering die er is. De temperatuur is alleen handmatig in te stellen en dus niet programmeerbaar. Dit wordt gedaan doormiddel van aan een knop te draaien of met drukknoppen de gewenste temperatuur in te stellen. Het grote voordeel van deze thermostaat is de simpelheid van aan/uit.

Klokthermostaat

Met een klokthermostaat kun je verschillende programma’s instellen zodat u vooraf kunt bepalen wanneer en hoe warm het in huis is. De meeste klokthermostaten zijn zo uitgebreid dat u iedere dag apart kunt instellen aan uw behoefte (werkdagen en weekend). Op de omschrijving staat welke programma’s er instelbaar zijn. Zo kunt u ervoor zorgen dat het ‘s morgens tussen 7.00 – 8.00uur 18 graden is en als u thuis komt om 17.30uur 20 graden is. Zo hebt u op elk moment van de dag de gewenste temperatuur in huis. Tussentijds is het ook mogelijk om de temperatuur tijdelijk te verhogen of te verlagen.

Modulerende thermostaat

Een modulerende thermostaat kan de brander van de cv ketel op verschillende standen laten branden. Hierdoor kunt u met een modulerende thermostaat de temperatuur nauwkeuriger regelen en zal de brander van de cv ketel met een lagere branderactiviteit de ruimte op de ingestelde temperatuur houden. Door deze modulerende techniek, verbruikt u minder energie en is daardoor beter voor het milieu en het gasverbruik (=energiekosten). Tevens zijn moduleren thermostaten er in verschillende uitvoering, zoals aan/uit thermostaat of klokthermostaat. Niet alle cv ketels hebben een modulerende functie. Kijk hiervoor in de gebruiksaanwijzing van uw ketel of neem contact op met de fabrikant. Daarnaast is het ook zo, dat niet iedere willekeurige moduleren thermostaat op uw cv ketel kan. Informeer altijd goed of de thermostaat uw type ketel kan aansturen.

Draadloze thermostaat

Er zijn thermostaten op de markt waarbij u geen draden hoef te trekken en zo overal de klokthermostaat kunt plaatsen. Dit scheelt een hoop werk. In de cv ketel plaatst u een ontvanger en in de thermostaat zit een zender die de signalen doorgeeft waardoor de cv ketel wordt aangestuurd. Een bijkomend voordeel is dat u de draadloze thermostaat kunt verplaatsen als deze in de zon komt te staan.

© 2010 - 2022 warmte-installatie.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel